Helte øl over Siv Jensen. Hva nå?

Jeg hadde pratet med Siv Jensen i 5 minutter da en beruset mann dukket opp bak ryggen til Frp-lederen. Uten forvarsel tømmer mannen en hel halvliter over kvinnen som kan bli landets neste statsminister. Jeg kan aldri tenke meg at mannen har lest straffelovens paragraf 99. Da hadde han neppe tatt sjansen.

I år gikk ferien til hvalfangerøya Skrova i Lofoten. En perle i Vestfjorden med 200 innbyggere og et behagelig antall turister. Sammen med familie og venner tok jeg inn på "Fotobrygga" - ei trivelig rorbu med fire rom og restaurant i underetasjen.


Lørdag kveld var stemningen stor. Trubaduren Torbjørn Dåbach spilte, og folk strømmet til fra øyene rundt. Blant de sist ankomne var en ferierende Siv Jensen. Hun kom i en hurtiggående RIB fra Henningsvær. Med i båten var en kobbel av venner og politikerkolleger, blant dem Frps ordførerkandidat i Vågan kommune Allan Ellingsen.


Ferie eller ikke - når lederen av landets nest største parti tilfeldig dukker opp på samme rorbu er det klart at en nysgjerrig journalist slår av en prat. Og det er noen minutter ut i denne ellers hyggelige samtalen at det uventede skjer. Ut fra døra bak Siv Jensen kommer en mann med en nesten full halvliter. Han stanser og heller resolutt hele innholdet i glasset over hodet på Frp-lederen. Han mumler noe jeg ikke oppfatter og går.


Jeg vet ikke hvem som ble mest perpleks. Undertegnede og Siv Jensen ble stående og se på hverandre med måpende blikk - før en av Jensens venner kom til.
- Han helte en halvliter over meg og sa noe på samisk, sa en tydelig rystet Jensen. Hun fikk raskt låne et ullteppe - og ølkasteren ble kastet ut. Han sjanglet bortover brygga i midnattssola.

image1
Siv Jensen forlater Skrova etter en utrivelig
avslutning på lørdagskvelden (Foto: Kjetil H. Dale)


På mange måter var det som skjedde udramatisk. Det var over på et øyeblikk og ingen kom til skade. Vi er vel flere som har opplevd noe lignende på en eller annen fest, og det var noen av de som så hva som skjedde som mente at Siv Jensen måtte tåle så pass.


Det var også holdningen for noen år siden, da folk plutselig begynte å kaste kaker og øl på politikere.
- Når du har slengt så mye dritt som Kleppe har gjort, må man forvente å få litt pils i håret, sa Åse Kleveland da Lillebjørn Nilsen helte en pils over Vidar Kleppe under valgkampen i 1999.  
- Bløtkakekasting har blitt en farsott som vi må forholde oss til, sa Thorbjørn Jagland da han som Arbeiderpartiets leder ble truffet av en kake i ansiktet 1. mai 2001.


Det var før 11. september og drapet på Anna Lindh. Nå er det nye tider. Straffeloven er endret. Regjeringsmedlemmer, Stortingsrepresentanter og andre myndighetspersoner har i paragraf 99 fått et spesielt vern mot angrep. Bestemmelsen har en strafferamme på 15 års fengsel. Signalet er klokkeklart - mennesker med nøkkelroller i demokratiet og rettsstaten skal ha ekstra beskyttelse.

Jeg la ikke merke til om Siv Jensen hadde livvakter på Skrova, men hadde hun hatt det er jeg ganske sikker på at ølkasteren ville blitt lagt i bakken.  Og han kunne risikert straff.  Allerede i 1999 ble haugesunderen som helte en øl over Einar Steensnæs bøtelagt med 3 000 kroner. Og kakekasteren John Waagard ble dømt til en måneds ubetinget fengsel etter å ha plantet en kake i bakhodet til finansminister Kristin Halvorsen. Saken er påkjært til Høyesterett.


Nå er spørsmålet om Siv Jensen anmelder hendelsen på Skrova. Jeg er ikke sikker. Til Nettavisen sa Frps justispolitiske talsmann Jan Arild Ellingsen dette om dommen mot kakekaster John Waagard:


- Dommen er knallhard når vi tenker på at en faktisk kan få samfunnstraff for grove, seksuelle overgrep mot barn. Dommen er veldig, veldig streng, og reduserer legitimiteten til domstolene.

Mitt profilbilde

Kjetil H. Dale

Fra: Bergen

Født: 1970

Kjetil H. Dale har arbeidet i TV 2 siden 1993. Han har arbeidet på sporten, og siden 2000 i nyhetsavdelingen. Her har Dale arbeidet som vaktsjef og reporter, blant annet med saker innen krim, politikk, økonomi og næringsliv. Han jobber nå som programleder for Økonominyhetene på Nyhetskanalen.

Mer...

juli 2007
ma ti on to fr
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17
18
19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          


hits